樹洞:你一直忘記不了他,是因為回憶在糾纏你

 
你好,樹洞
 
我一直都有關注你,有時看到你的文章,好似都會覺得被講中。今次想同你分享一件心事,亦希望可以得到你嘅解答。
 
我叫阿Kay,係一個大專生。
 
係三年前,我認識咗一個男仔A,因為當時每個星期都會有幾日見到佢,同佢一齊參加左吾同嘅活動。
 
漸漸地,過左一段時間就開始對佢有好感,而因為我從來都未過拍拖,我亦都吾知對佢嘅感覺只係單純嘅好感定係鍾意佢。
 
但我朋友知道咗之後就覺得我係鍾意佢亦都不停叫我去表白,但當時佢已經有咗女朋友,係我一個師妹,咁我最終就冇同佢表白,只係當佢係一個好好嘅朋友,但過左一年之後,我因為成績問題而轉咗學,少左見到佢就希望可以忘記佢,但一直都忘記吾到,放唔低男仔A。
 
 
直到在一年前,係新學校嘅一個迎新camp上認識到男仔B。
 
咁本身我個性格比較慢熱,而當時我果組得我同另一個唔熟嘅女仔,其他組員都係男仔,而男仔B同佢嘅朋友就坐喺我隔離,唔知係咪因為我太靜,咁佢就開始不停揾話題同我傾,而我亦都開始融入咗佢哋到一齊玩。
 
我哋係參加咗一個義工隊,但我本身係同佢唔同班,而且返學同上堂時間表都係完全相反,咁過咗個camp之後暫時都未有義工活動,但吾知點解我成日都好容易會喺返學或者放學時撞到佢,而且係之後嘅每次義工活動中,都會咁啱同佢分到同一組。
 
 
有次因為我唔識做份電腦功課,而見佢係電腦科,就揾咗佢求救,亦開始咗同佢第一次嘅whatsapp。
 
之後我地成日whatsapp傾計,所有嘢都可以成為我哋嘅話題,過咗一段時間更變成日日都同佢whatsapp。
 
知點解認識咗佢嘅呢段時間,之後令我開始放低咗男仔A。而係前排果時我曾經鼓起勇氣同男仔B表白,雖然佢拒絕左,但我地仍然無斷到繼續有同對方whatsapp。
 
到咗學期尾就畢業,我好想可以繼續同佢keep到聯絡,就問咗佢一句:「如果畢咗業之後,仲可唔可以成日whatsapp揾你傾計?」,佢就答咗我一句:「當然可以,你揾我實應。」直到依家升咗上吾同大學,我哋都繼續日日有whatsapp。
 
我想問下,你覺得我以前對男仔A果種好感係單純嘅好感定真係鍾意佢?而依家對住男仔B我應該點做先好?
 
P.S. 吾好意思,個故事有啲長,希望可以得到你嘅解答。
 
Kay
 
 
Kay:
 
謝謝妳對樹洞的信任,也感激妳和我分享了這個故事,從妳的字裡行間裡感受到男仔A在妳心裡的位置有多重,但說真的,那已經是三年前的事了,我在想,妳心裡的那個男仔A,是現在存在於現實的男孩,還是只存在於妳回憶裡,甚至是幻想中美化了的那個他?
 
為什麼不能忘記男仔A,或許是因為得不到,妳就會越想去得到,但事實上,那一年妳最終沒有跟他表白,他沒有答應過妳什麼,妳就好像有一條一直沒有問到答案的問題藏於心底裡,然後陪著妳繼續長大,但問問自己,這答案真的如此重要嗎?
 
妳清楚知道的,就算妳現在鼓起勇氣去找男仔A表白,妳得到的答案都不會是好答案,而令到妳不能忘記他的原因,只因妳一直把回憶糾纏在那一年,若那時候能開始,故事會怎麼樣?
 
 
世上沒有太多的如果,時間只會一直的向前走,直到妳終於遇見了男仔B,雖然妳後來未能成功與男仔B在一起,但我高興的是,是妳終於願意踏出第一步,走出三年前那停滯不前的階段,這改變很好的,如果現階段能夠與男仔B繼續做好朋友,也不錯。
 
只不過妳也是時候替自己的幸福著想,其實沒有人說過,妳的幸福只有男仔A和男仔B的選擇吧?未來的時間,妳會漸漸遇見更多走近妳心扉的男孩,要感激男仔A和男仔B曾經在妳的生命裡出現,讓妳懂得後來怎樣把握愛人的時機。
 
妳對男仔A和男仔B的感覺到底如何,那就要問問妳自己了:)
 
 
祝君好。
 
鄺俊宇

You may also like