你需唔需要「租個朋友」?

TEXT: juju

日本現在流行「出租朋友」,未必因為無朋友,而係自己嘅朋友質素唔夠高,因此先要租啲體面嘅「朋友」嚟充撐場面,例如結婚宴會呢啲場合。

看似荒謬,卻實實在在有市有價!日本這個民族最注重禮儀,就算有不滿意嘅地方,都唔會輕易喧之於口,寧可啞忍。 

雖然朋友之間要互相尊重,但是適當地表達自己嘅想法同感受都是重要一環。



講到好朋友,非森美小儀這對絕世好拍擋莫屬,無論响電台或者電視節目上都可以感受到他們這段深厚嘅友誼!旁人看來,森美總是欺負小儀,呢個可能係節目效果需要,亦可能係佢哋嘅真性情!

如果你嘅好朋友係個頑固、唔聽你勸解嘅人,可能你都會好似森美咁偶然火山爆發!又如果你老友以為自己係百科全書,道理一大堆,而你又唔似小儀咁心胸廣寬,好可能你會覺得對方態度囂張,早就轉身走人!



人與人之間嘅交往就係咁奇妙,別人眼中的雞肋,可能就成為最懂你嘅知己!
當然為人太過直率,有啲說話衝口而出都會傷害到人,不過過份修飾自己,帶住面具去做人,又點能夠遇到真心朋友呢?

還是做回自己最舒服,最開心!懂你的雞肋也會隨之而來!

keywords Keywords:

You may also like