朋友訴苦時該怎樣接話?

有時候當朋友來訴苦,對方不斷說出很多負面的說話,包括嘲諷自己、貶低自己、埋怨、憤怒等等,即使想安慰也無從入手,又怕說錯話刺激到他,但完全不給反應的話,又擔心被對方發現你的無奈。這時候,要怎麼接話才好呢?
 
接話的藝術有3個技巧:
 

1. 不要說:「好少事啫」

朋友在訴說自己唔開心嘅事,但你竟然一盆冷水倒落去:「好少事啫」,呢個係最差嘅回應,別人想你安慰佢,而唔係話俾佢知你有幾勁、有幾叻,所以「我仲慘過你啦」、「你唔好唔開心」、「唔使難過喎」呢啲說話,都係無用兼更傷佢心架。

 

2. 在對方自謙自嘲時不要接話

呢個moment,你需要做嘅只有用心聆聽。朋友唔開心,最緊要準備一雙會聆聽的耳朵,好多時候佢都未必係想你教佢點做,相反,你靜靜地聽佢呻,讓對方好好表達自己嘅情緒,就已經係治療佢內心嘅其中一個方法喇!

當朋友遇上難關,但係又無能為力,只能夠陪喺佢旁邊,其他這一切對一個難過嘅人嚟講,都好重要。花點時間陪佢食飯、行街,傾傾計同埋講講笑,讓佢覺得有你陪喺佢身邊,令佢可以放鬆一下,離開前再拍拍佢嘅肩膀,在佢嚟講都已經足夠了。

3. 把對方的話變個角度來理解。

任何事物都是多面的,看到好的一面,再難接的話也能接上去。將自己代入,嘗試企喺佢嘅角度同位置想想,但唔好一開始就話:「我理解你嘅感受」,咁樣會令人感覺你有點敷衍喔,你可以聽完朋友嘅感受再回應,如果你有類似嘅經歷,你仲可以講下,令佢覺得有共鳴。

可以試下講:「係我都好嬲、好難過、好失落」又或者話聽到你咁講,我都好傷心,這樣令對方覺得有人明白自己,在情感上能夠得到支持,話佢知佢唔係孤單一個人。

 
此外,要記住三句話之前你們說了些甚麼。當交談停滯,你可以從之前的對話中引出話題,這樣就既自然又有邏輯了。
keywords Keywords:

You may also like